Lajeista

Järvenpään Urheiluampujien jäsenistö harrastaa pääosin kolmea eri ampumalajia, minkä johdosta myös seuramme toiminta on keskittynyt näillä sivuilla esiteltyjen lajien ympärille. Seuraavilta sivuilta löydät lyhyen esittelyn Practicalista, siluettiammunnasta sekä sovelletusta reserviläisammunnasta (SRA).

Practical Siluetti SRA

Practical

Practical-ammunta on alkujaan USA:sta tullut hyvin toiminnallinen ammuntalaji, jonka kulmakiviä ovat tarkkuus, nopeus ja voima. Practicalia voidaan ampua pistoolilla, kiväärillä tai haulikolla. Ampumasuoritukset ovat miltei aina erilaisia ja uusia ampumapaikan, taulujen lukumäärän, taulujen sijoittelun ja mahdollisen liikkumisentarpeen vaihdellessa joka kerta. Pistoolia kannetaan yleensä kotelossa vyöllä ja suoritukseen kuuluu aseen veto kotelosta.

Practical-taulussa on eri osuma-alueita, jotka antavat eri määrän osumapisteitä riippuen käytetyn aseen "järeydestä". Suoritus on aina kelloa vastaan; ansaitut pisteet jaetaan suoritukseen kuluneella ajalla. Etenkin haulikolla ammuttaessa voidaan käyttää metallitauluja, jotka putoavat tai kaatuvat osumasta. Tässä lajissa ei ole lainkaan pienikaliiberisten luokkaa.

Suoritusten toiminnallisuudesta johtuen turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Tuomari seuraa tiiviisti jokaista suoritusta ampujan vieressä ja toimii samalla ajanottajana Kilpailuihin osallistuminen ja usein myös aseluvan saaminen practical-aseeseen edellyttävät erityisen turvakurssin suorittamista. Näitä kursseja on seuramme järjestänyt yhdessä naapuriseurojen kanssa. Seurallamme on koulutuskäyttöön hankittuja practical-aseita, joten turvakurssin suoritus onnistuu ilman omaa asetta. Omaa ulkorataa ei tätä kirjoitettaessa ole, mutta tilanne saattaa muuttua piankin, joten asiaa kannattaa tiedustella practical-jaoston vetäjältä.

Action Air

ActionAir on yksi divisioona practical-ammunnassa. Se on muovikuula-aseilla ammuttavaa practicalia aivan samoilla säännöillä kuin ruutiaseillakin.

Air soft -taistelupelit lienevät tunnetumpia kuin kilpailulaji ActionAir. Etenkin pääkaupunkiseudulla ActionAiria on harrastettu melko vähän, vaikka laji sopii erittäin hyvin sisäharjoitteluun. Pienin kustannuksin pääsee harjoittelemaan ja vaikkapa kilpailemaankin.

Lajin ehdoton etu on sen asettamat minimaaliset vaatimukset harjoittelupaikan suhteen. Harjoituksia voidaan järjestää esimerkiksi seuran kokoontumistilassa

SRA

SRA muistuttaa hyvin paljon practical-ammuntaa. Tärkein ero on, että ammunnan tehtäväkuvaus sisältää aina jonkin tilanteen ja maalitaulut kuvaavat vastustajaa eli vihollista. Tavallisessa ā€¯siviiliammunnassaā€¯ ei milloinkaan saa käyttää ihmisiä muistuttavia maaleja.

SRA:ssa on mahdollista sekoittaa pistooli-, kivääri- ja haulikkoammuntaa jopa samassa tehtävässä. Säännöt ovat pitkälti samankaltaiset, poikkeuksena kuitenkin komentokieli, joka practicalissa on englanti ja SRA:ssa suomi. Laji on myös enemmän kivääripainotteinen ja liikkumista on hieman enemmän.

Kilpailuissa ammutaan yleensä ainakin kiväärillä ja pistoolilla, usein on mukana myös haulikkotehtävä. Lajin aloittaminen vaatii siten hyvin pian vähintäänkin oman pistoolin ja kiväärin hankintaa. Practicalin tavoin kilpailuihin osallistuminen vaatii SRA-turvakurssin käymisen. Nykyisten liittosääntöjen mukaan tulee ampujan kuulua myös johonkin reserviläisjärjestöön.

Siluetti

Siluettiammunnalla on Juryssa pitkät perinteet, mutta sen harrastaminen on käytännössä päättynyt seuran jäsenten piirissä.