Lajeista

Järvenpään Urheiluampujien jäsenistö harrastaa pääosin kolmea eri ampumalajia, minkä johdosta myös seuramme toiminta on keskittynyt näillä sivuilla esiteltyjen lajien ympärille. Seuraavilta sivuilta löydät lyhyen esittelyn Practicalista, siluettiammunnasta sekä sovelletusta reserviläisammunnasta (SRA).

Practical Siluetti SRA

Practical

Practical-ammunta on alkujaan USA:sta tullut hyvin toiminnallinen ammuntalaji, jonka kulmakiviä ovat tarkkuus, nopeus ja voima. Practicalia voidaan ampua pistoolilla, kiväärillä tai haulikolla. Ampumasuoritukset ovat miltei aina erilaisia ja uusia ampumapaikan, taulujen lukumäärän, taulujen sijoittelun ja mahdollisen liikkumisentarpeen vaihdellessa joka kerta. Pistoolia kannetaan yleensä kotelossa vyöllä ja suoritukseen kuuluu aseen veto kotelosta.

Practical-taulussa on eri osuma-alueita, jotka antavat eri määrän osumapisteitä riippuen käytetyn aseen "järeydestä". Suoritus on aina kelloa vastaan; ansaitut pisteet jaetaan suoritukseen kuluneella ajalla. Etenkin haulikolla ammuttaessa voidaan käyttää metallitauluja, jotka putoavat tai kaatuvat osumasta. Tässä lajissa ei ole lainkaan pienikaliiberisten luokkaa.

Suoritusten toiminnallisuudesta johtuen turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Tuomari seuraa tiiviisti jokaista suoritusta ampujan vieressä ja toimii samalla ajanottajana Kilpailuihin osallistuminen ja usein myös aseluvan saaminen practical-aseeseen edellyttävät erityisen turvakurssin suorittamista. Näitä kursseja on seuramme järjestänyt yhdessä naapuriseurojen kanssa. Seurallamme on koulutuskäyttöön hankittuja practical-aseita, joten turvakurssin suoritus onnistuu ilman omaa asetta. Omaa ulkorataa ei tätä kirjoitettaessa ole, mutta tilanne saattaa muuttua piankin, joten asiaa kannattaa tiedustella practical-jaoston vetäjältä.

Siluetti

Siluettiammunnassa ammutaan kaatuvia, metallista valmistettuja eläinsiluetteja isopistoolilla, pienoispistoolilla, kiväärillä ja pienoiskiväärillä. Haasteellisen lajista tekevät maalien koko suhteessa ampumamatkaan ja sallittuihin tähtäimiin. Pistooleissa saa käyttää vain perinteisiä rautatähtäimiä. Optiset tähtäimet ovat sallittuja ainoastaan kivääreissä.

Muista tarkkuusammunnan lajeista poiketen siluettiammunnassa "maalitauluissa" ei ole mitään pisteitä antavia alueita. Ainoastaan nurin menneet kuvat lasketaan ja ne antavat yhden pisteen kukin. Maaleina ovat kana, sika, kalkkuna ja pässi. Isopistooliammunnan kana on lähes aidon maalaiskanan kokoinen, sika noin pikkupossun kokoinen ja kalkkuna ja pässi suunnilleen oikean eläimen kokoisia. Isopistoolilla ampumamatkat ovat: kana 50 m, sika 100 m, kalkkuna 150 m ja pässi 200 m. Pässi painaa noin 23 kiloa, joten sen kaataminen 200 metrin päästä edellyttää luodilta melkoista iskuenergiaa.

Kiväärillä ammutaan samankokoisia siluetteja kuin isopistoolilla. Vastaavat kiväärin ampumamatkat ovat: kana 200 m, sika 300 m., kalkkuna 385 m. ja pässi 500 m. Pienoispistoolilla ammuttaessa kana on hieman tulitikkuaskia suurempi ja vastaavasti pässi noin neljän tupakka-askin kokoinen. Ampumamatkat ovat: kana 25 m, sika 50 m, kalkkuna 75 m ja pässi 100 m. Pienoiskiväärin kana mahtuu tulitikkuaskiin ja pässi on hieman tupakka-askia suurempi. Ampumamatkat vastaavasti: kana 40 m, sika 66 m, kalkkuna 77 m ja pässi 100 m.

Poikkeuksellinen piirre siluettiammunnassa on myös, että ampuja saa käyttää avustajaa, joka seuraa ratakaukoputkella jokaista laukausta ja kertoo ampujalle tarkan osumakohdan. Siluettiammunnan ratatilanne on Etelä-Suomessa poikkeuksellisen hyvä, sillä Sipoon Keskusampumaradalla on kansainvälisetkin mitat täyttävä siluettirata, joka on myös meidän seuramme käytössä. Seurallamme on myös siluettiaseita, joita jäsenet voivat käyttää johdetuissa harjoituksissa.

SRA

SRA muistuttaa hyvin paljon practical-ammuntaa. Tärkein ero on, että ammunnan tehtäväkuvaus sisältää aina jonkin tilanteen ja maalitaulut kuvaavat vastustajaa eli vihollista. Tavallisessa ā€¯siviiliammunnassaā€¯ ei milloinkaan saa käyttää ihmisiä muistuttavia maaleja.

SRA:ssa on mahdollista sekoittaa pistooli-, kivääri- ja haulikkoammuntaa jopa samassa tehtävässä. Säännöt ovat pitkälti samankaltaiset, poikkeuksena kuitenkin komentokieli, joka practicalissa on englanti ja SRA:ssa suomi. Laji on myös enemmän kivääripainotteinen ja liikkumista on hieman enemmän.

Kilpailuissa ammutaan yleensä ainakin kiväärillä ja pistoolilla, usein on mukana myös haulikkotehtävä. Lajin aloittaminen vaatii siten hyvin pian vähintäänkin oman pistoolin ja kiväärin hankintaa. Practicalin tavoin kilpailuihin osallistuminen vaatii SRA-turvakurssin käymisen. Nykyisten liittosääntöjen mukaan tulee ampujan kuulua myös johonkin reserviläisjärjestöön.